This is Jonas Lind's Typepad Profile.
Join Typepad and start following Jonas Lind's activity
Join Now!
Already a member? Sign In
Jonas Lind
Recent Activity
Det bör i högsta grad ligga i telekombolagens eget intresse att sätta hårt mot hårt. Orsaken är att är att teleoperatörerna riskerar sin egen affär om 1) principen om mère conduit bryts och 2) de inte försvarar sina kunders privacy. Ett av de stora buzz-worden inom telekom-industrin är ”Telecom 2.0” vilket handlar om att operatörerna ska tjäna pengar på alla de högförädlade kunddata de redan sitter på (typ positionering, osv.) Om denna vision ska ha någon chans att förverkligas måste telcos behålla sina kunders förtroende och inte uppfattas som någon sorts feg pushover som gärna hjälper IPR-lobbyn och olika spionbyråkratier. Telia i Sverige har hittills agerat affärsmässigt rationellt men jag förstår inte hur de brittiska operatörerna resonerar. Tror de att de kommer att förlora statliga upphandlingar om de sätter hårt mot hårt? Om den svenska telekomindustrin INTE finansierar ett överklagande åt Black Internet skulle jag bli förvånad över att de inte inser sitt eget bästa. Mer om detta i min senaste bloggpost: Kritiken mot övervakningsamhället ökar: telekombolagen hamnar mitt i stormen
1 reply
Troligen kan man formulera en generell princip för detta: När satureringen av information/media ökar blir de mest exponerade företeelserna mindre och mindre dominerande, samt, det är i början när en ny teknologi/media/kulturform bryter igenom som superstjärnorna är som mest dominerande. Några exempel: Dickens och Balzac Zorn och Carl Larsson Elvis Presley och Rolling Stones Abba Bill Gates (1990-talet)
1 reply
Operatörerna får lagra trafikuppgifter för att kunna hantera sin egen fakturering. Jag är tveksam till att Karlung har rätt om att IPRED blir helt tandlöst pga Datalagringen. IPR-lobbyn kan i värsta fall klara sig utan trafikuppgifter (dessa har de ju samlat in själva) utan behöver bara information om vem som äger en viss IP-adress. Detta gäller för kunder med fast IP-adress. PS. Om nu direktör Karlung verkligen har rätt i att Datalagringslagen förbjuder operatörerna att följa IPRED är det ganska otaktiskt, minst sagt, att dra uppmärksamheten till detta innan lagen är klubbad. Någon nitisk jurist på Regeringskansliet sitter säkert i denna stund och arbetar på att täppa till det eventuella kryphålet.
1 reply
Telekompaketet och försöken att utnyttja Pirate Bay domen för att expandera begreppet ”medhjälp till upphovsbrott”är bara det senaste kapitlet i IPR-lobbyns mångåriga kamp för att tvinga företag i andra branscher att bli deras torpeder. Redan på 90-talet försökte IPR-lobbyn att stoppa Internet genom att göra de cacheminnen i routrarna där internettrafiken lagras under någon tusendels sekund till ett upphovsrättsbrott. Mer om det i min bloggpost: IPR-lobbyn upprepar strategin från 90-talet med telekompaketet
1 reply
Gratulerar till en lysande uppvisning i grävande journalistik. Det enda möjliga motargumentet är att den svenska juristvärlden är så liten att alla känner varandra och går på varandras herrmiddagar. Men om det dras fram blir inte slutsatsen att TBP-målet var OK, snarare att nästan alla beslut i svenska domstolar kan ifrågasättas.
1 reply