This is Roland Legrand's Typepad Profile.
Join Typepad and start following Roland Legrand's activity
Join Now!
Already a member? Sign In
Roland Legrand
Recent Activity
14 peak concurrent for Sansar... 7 for High Fidelity... So basically these are environments for events, but without meaningful interactions outside special events? Or maybe it's time to admit these experiments failed and need pivoting or closing down?
Roland Legrand is now following De Tijd
Jul 14, 2010
Met natte voeten, ondergesneeuwde wegen en een geblokkeerd spoornet naar een bijeenkomst over de opwarming van de aarde trekken, heeft wel iets absurd. Denemarken, toch in onze ogen een noordelijk land, was duidelijk niet voorbereid op de sneeuwstorm die woensdagavond en donderdagnacht over Kopenhagen trok. ‘Ach, we hebben dat soort sneeuw wel soms, maar voor kerstmis is een sneeuwtapijt echt ‘een geluk’, zo melden Deense collega’s aan de verbaasde en verkleumde buitenlandse journalisten.Niet iedereen is door die sneeuw uit het lood geslagen. In de hotels waar de Afrikanen en deelnemers van andere exotische oorden, logeerden, was het deze morgen feest.... Continue reading
Posted Dec 17, 2009 at De top van Kopenhagen
Does it matter who the neighbors are in the physical space? Yes, I think so, though I am puzzled by it. I am a strong believer in telepresence technologies, such as virtual environments, yet I must admit that physical clustering of activities in major sectors such as software and finance cannot be denied. The financial sector has been electronically connected for a long time now, yet Wall Street and the City remain the places to be. Silicon Valley is a famous example for software and internet of course. One could say that clusters can emerge elsewhere (for instance in and around Seattle), but we still talk about clusters: companies active in the same very broadly defined sectors, paying happily higher rents in order to be in the physical proximity of each other. I guess Professor Richard Florida has a point when he describes megaregions where activities cluster, and which have more success if they celebrate diversity and tolerance.
Toggle Commented Mar 4, 2009 on Innovation: the usual suspects? at Nekstr
1 reply
@Urizen de vraag "of de economie zelf een nieuw evenwicht moet vinden" is wat ze is, een vraag namelijk. Persoonlijk denk ik dat de overheid in deze situatie wel degelijk moet ingrijpen. Dit als brandweerman bijvoorbeeld, om probleemsituaties aan te pakken zoals in de banksector. Op langere termijn moet de overheid ook haar verantwoordelijkheid nemen door een kader te scheppen dat beter is aangepast aan de globalisering, de vergrijzing, de verstedelijking en de technologische ontwikkelingen - om maar enkele van de "econoshocks" te noemen die Geert Noels analyseert. Ik wou de vraag toch stellen omdat in het debat er wel degelijk mensen zijn met een andere mening, die vinden dat overheidsingrijpen in de huidige omstandigheden de zaken enkel maar erger maakt.
1 reply
@WalterDS Alan Greenspan is in zijn geschriften en uitspraken een pleitbezorger van een heel grote rol voor de vrije markt. Dat is niet alleen mijn vaststelling, maar ook die van de collega's van de Financial Times, zowel in Londen als in Washington. Iets anders is de evaluatie van het beleid van Greenspan en van de Federal Reserve, in hoeverre dat de werking van de vrije markt doorkruist.
1 reply
@English boy. Right you are! I changed it into "probably" ("possibly" being a bit too weak I'm afraid)
1 reply
@Jan Mag ik er op wijzen dat Bear&Bull een blog is en geen nieuwsartikel. Op deze blog schrijven Peter en ik wat ons markant lijkt in het nieuws en wat we er over denken. Een blog is geen neutraal nieuwsartikel maar een publiek persoonlijk dagboek waarin we luidop nadenken over het nieuws, en meteen ook vernemen wat anderen van onze ideeën denken.
Toggle Commented Jan 29, 2009 on Zelfstandig Fortis beste optie? at Bear&Bull Blog
1 reply
@Jimmy, bedankt voor de vragen. De top duurt nog tot 1 februari, we zullen proberen zeker enkele van die vragen te behandelen in komende posts en artikels, ik maak ook nog een afrondende blogpost hier tegen het einde van de conferentie.
1 reply
Welbedankt, het doet ons deugd!
1 reply
@Tom I understand your position, but I don't think you can force people to learn a language. In general, our French speaking citizens only speak a very basic Dutch, or don't speak the language at all (of course, there are notable exceptions). We never managed to convince them to do more in this regard, not in the old national state, and in a federal (or confederal) setting they will even be less inclined to learn Dutch up to a sophisticated level. However, there is considerably more enthusiasm for English - in French-speaking Belgium as well as in Flanders. Learning a language is very rewarding, but it costs a lot of time - and our citizens increasingly want to focus on their own language and on the one language which is truly international, and that is English. Maybe I am wrong of course, but most of the students and young journalists I meet only have a rudimentary knowledge of the "second official language" but feel far more self-confident in English. I doubt whether it is possible to force them in another direction.
1 reply
Als dat zo is, dat Europa gedaan is, dan is dat zeer erg. Dan zouden we tegen onze kinderen beter zeggen: trek naar de VS of naar Azië. Ik geloof niet dat een veralgemeend protectionisme uiteindelijk de oplossing is, dat was het niet in de jaren dertig en nu nog veel minder. Ik denk dat een land zoals Frankrijk uiteindelijk zelf schade zal ondervinden indien ze in een illusie van grandeur blijven volharden in een protectionistische houding. Het is de strijd van Minitel tegen het Internet. En België op zich gebaat zijn bij protectionisme? Ik denk niet dat een land (dan ga ik even nog niet uit van een splitsing) ter grote van een internationale stad zich die luxe kan veroorloven in een totaal geinterconnecteerde wereld. Laat ons dus hopen dat Europa uiteindelijk toch vooruitgang boekt (wat het eigenlijk, met enig tijdsperspectief, toch ook al wel heeft gedaan).
Toggle Commented Dec 28, 2008 on Europa: de 21ste of de 19de eeuw? at Bear&Bull Blog
1 reply