This is AjHanninen's Typepad Profile.
Join Typepad and start following AjHanninen's activity
Join Now!
Already a member? Sign In
AjHanninen
Recent Activity
Mä vielä jatkan, että me ollaan nyt reilu vuosi kirjoiteltu siitä, että pelitapa kuuluu harjoitteluun ja ohjaa tekemistä, koska salibandy on taktista joukkuepeliä. Erityisesti tämä blogiteksti keskittyi siihen, että paras siirtovaikutus saadaan kun pelin eri ulottuvuudet yhdistyvät harjoittelussa. Siis harjoitellaan ja valmennetaan salibandya sellaisena kuin se on. Salibandyyn kuuluu taktinen, tekninen, fyysinen ja psyykkinen ulottuvuus ja ne vuorovaikuttavat keskenään. Siis tulee harjoitella niitä yhtä aikaa. Sä nyt siis kysyt että pitäiskö se taktiikka olla aina mukana? No pitäisi, jos halutaan kehittyä salibandyssa ja käyttää aika tehokkaasti. Ja se taktiikan harjoittelu siis ei tarkoita pelkkää kävellen pelitavan hieromista, vaan intensiivistä pelin harjoittelua niin että sitä pelitapaa työstetään pelinomaisella intensiteetillä, pelin ympäristössä. Kilpaillen. Salibandya pelataan jollain tavalla ja tyylillä - pelitavalla. Lajissa kilpailevat joukkueet, joiden jokainen pelaaja voi yhtä aikaa auttaa joukkuetta. Tämä parantaa todennäköisyyttä onnistua pelitilanteissa - ja se tapahtuu joukkueen pelaajien välisen koordinaation ja kommunikaation avulla. Sitä kutsutaan taktiikaksi. Kommunikaatio (koordinaatio) on joko tietoista ja tarkoituksella harjoiteltua tai sitten tiedostamattomasti opittua. Tiedostamattomaan puoleen voi vaikuttaa kun kehitetään pelaajien tapoja toimia vaistomaisesti. Se ei onnistu luennoiden ja piirtäen, vaan vaatii pelaamisen harjoittelua ja aktiivista valmentamista lajiharjoituksissa. Meillä on eri käsitys siitä mitä on taktiikka ja sen harjoittelu. Olisi ehkä todellakin hyvä lukea ja pohtia, mitä olemme kirjoittaneet - niin puhuisimme suunnilleen samasta aiheesta.
Niin, sillä "pelitavan kehittäminenhän" on helppoa, mietitään kabinetissa ja kerrotaan vain pelaajille ennen peliä tai turnausta mitä tehdään. Siihen saakka voidaan kehittää yksilöitä. Joten ei ole kyseessä "kärpänen" vaan "härkänen", koska juuri tämän ongelmaa ja mahdottomuutta ei ymmärretä.
Carvalhal (2001) in Tamarit (2014), said, “If we want to run a distance at maximum speed, we will do it with high intensity. However, if we want to do that same distance carrying a tray full of glasses, doing that as quickly as possible without dropping any glasses, inevitably this second action, even though slower, will be more intense because it requires high concentration.” The idea is that the coach can control the intensity of an exercise by regulating the moments and game principles included in a given exercise. https://www.togsoccer.com/single-post/2016/02/19/Regulating-Intensity-via-Game-Moments
Toggle Commented May 19, 2018 on Working backwards from the game at Complex Floorball
The problem is: how does a player know now is the situation to raise your head? After that, he or she also needs to perceive critical information and (inter)act accordingly. Also, assuming Huppunen was the only player not playing optimally in this situation, he still needs the two other players playing similarly if he "corrects" his playing in a similar setting. About nasty training: you can easily get hard enough training in representative settings if you really think that is necessary. You may use 2 ends of the rink and the middle and get more than 5+5 players working simultaneously. The intensity sohuld be on the level of actual competition or even higher - at least on the physical dimension. For a player to improve the physical intensity of his playing, he only needs to work at the high-end of his actual playing. Raising the playing intensity like this will cause higher intensity in the matches. No separate speed or endurance training is necessary if this happens. I think theres a quote from Jose Mourinho or someone else about playing and training intensity, saying a waiter running full intensity with a tray of drinks will not get much faster with sprint training.
Toggle Commented May 19, 2018 on Working backwards from the game at Complex Floorball
Itse (yli)korostaisin tähän vielä enemmän joukkuepelin pelikäsityksessä sitä, että (salibandyssa) viisikolla on oleellista olla jonkinlainen yhteinen käsitys viisikon sijoittumisista/roolituksista, siis "topologiasta" hienosti sanottuna. Jos pelaajat ajattelevat peliä lähinnä omien pelitekojensa kautta, näkee tuloksen esimerkiksi alasarjojen hyökkäyspelissä. Kun jokainen pelaaja hakee tilaa ja syöttöpaikkaa itselleen, ei viisikko esitä vastustajalle mahdollisimman vaikeita ongelmia ratkaistavaksi. Ilman yhteistä taktiikkaa pelaaja ei ymmärrä merkitystä sille, että joskus olisi hyvä sitoa vastustajaa malttaen sijoittua tietyille alueille joissa hänet puolustetaan aktiivisesti. Pallottomien pelaajien pelistä tulee merkityksetöntä juoksentelua laidoilla tai sumpussa. Jokainen pelaaja haluaa itselleen tilaa vastaanottaa syöttöä ja parhaiten sitä löytyy laidoilta ja kulmista, eikä avatessa syvään viitsi mennä kauas pallosta. Useampi pelaaja saattaa hakea samoihin tiloihin ja tehdä pelin ahtaaksi, eikä toisaalla syntynyttä tyhjää tilaa saada hyödynnettyä. Tämä osuus pelikäsityksestä on vielä siitä haastava oppia, että ei riitä että harjoittelee pelaten jotakin pienpeliä. On lisäksi tiedostettava omien tekojen merkitys viisikkopelin kontekstissa. Tällaista harjoittelua pelaajat saavat monesti valitettavan vähän.
Toggle Commented Nov 3, 2017 on Käsitys pelikäsityksestä at Complex Floorball
Thank you for the comment! Sorry we missed it until now...
"Kenties kaikkien lempilapsi on argumentti siitä, että drillejä tarvitsee, jotta pelaajan tekniikka kehittyy. Varmasti kehittyy, mutta miten drillissä opittu tekniikka on siirrettävissä tilanteeseen, jossa pitäisi samaan aikaan ottaa huomioon monta muutakin asiaa? Ei mitenkään. Se pitää integroida pelitilanteeseen uudelleen ja uudella tavalla, koska kyse on täysin eri suorituksesta." Lisäksi, tulee pienpeleissäkin niitä teknisiä toistoja ihan kiva määrä. Pelissäkään pallo ei ole yhden pelaajan lavassa kuin pienen osan ajasta, joten on tosi tärkeitä toistoja ne kun sijoitutaan (juostaan) peliä edistävästi kentällä pelin mukaisesti.
Toggle Commented Oct 27, 2017 on Hukkaan heitettyä aikaa at Complex Floorball
AjHanninen is now following The Typepad Team
Oct 26, 2017