This is Ole Helliesen's Typepad Profile.
Join Typepad and start following Ole Helliesen's activity
Join Now!
Already a member? Sign In
Ole Helliesen
Recent Activity
Alan Wallace om Stephen Batchelor og Sam Harris: http://www.mandalamagazine.org/archives/mandala-issues-for-2010/october/distorted-visions-of-buddhism-agnostic-and-atheist/
Ikke lest han, men tipset er herved notert;) Han skal gis tid og oppmerksomhet.. Ole
Hmm.. Jeg uttalte nylig, ovenfor en buddhistisk nonne, at jeg personlig ikke anså en del av de ”trosbetingende” spørsmålene (les reinkarnasjon) som særlig relevante, da jeg antok at relevansen av disse først ville bli gyldiggjort gjennom meditativ praksis. Hun var imidlertid helt uenig, og hevdet at trosaspektet er helt sentralt for enhver buddhistisk praksis. For midt vedkommende, så fremstår allikevel reinkarnasjon som et fullstendig fjernt spørsmål å ta stilling til, utgangpunktet tatt i betraktning (på hvilket grunnlag skulle jeg kunne uttale meg?). Min antagelse er nok at dette spørsmålet aldri vil bli besvart for midt vedkommende, som da for heller tvilen bli min følgesvenn;)
Dette er nok noe ute av kontekst, MEN: nylig gjorde min kone meg oppmerksom på et fordrag holdt av Kjell Arnold Nyhus, fengselsprest og forfatter. Foredraget ble lest opp av Nyhus selv, på P2-akademiet, og omhandler språkets begrensning (det er tituert "virkelig virkeliget"). Jeg fikk så lyst til å tipse deg om dette. Hvorfor? Først og fremst fordi jeg selv ble så grepet av teksten, og opplever den som viktig. Samtidig ser jeg så mange paraleller til "mindfulness", som også nettopp strekker seg mot det som ligger bak det språkliggjorte. Linken følger: http://www.nrk.no/programmer/sider/p2-akademiet/
Ele, si meg, hva er Gud? Han er pusten i all pust. Kabir ;)
Toggle Commented Nov 2, 2010 on Kropp og sjel: Fem kaféforedrag at Mindfulness
Vil anta at det går litt ”politikk” i denne type uttalelser. Ved å sekularisere og avmystifisere, håper man å manøvrere seg igjennom sårbare farvann. Det er jo strengt tatt litt typisk ”vestlig”: Et ”stort” fenomen reduseres (ufaliggjøres), instrumentaliseres , for så å bli en teknikk. Kabat-Zinn forsøker nok bare å gjøre det salgbart..
Når det gjelder forskning på dette feltet, bør det pågående Shamatha Project, initiert av Alan Wallace, nevnes: http://www.shambhalamountain.org/ Aldri har et så omfattende forskningsprosjekt blitt igangsatt vedrørende meditativ praksis. De første resultatene er allerede blitt utgitt, og flere er på vei: http://www.wildmind.org/blogs/uc-davis-study-finds-that-practicing-meditation-can-improve-perception
Jøss.. Goldin glemte jo å påpeke at den senere tids forskning tilsier at vårt ”muskelatlas” er hva du gjør den til (ref: Gyldendal ”akademiske”);) Skandale.. Ps: takker for et fruktfat av en blogg.. Mye snadder her;)
"[Jeg puster inn og kjenner litt på at disse øvelsene er så banale at jeg skammer meg nesten over å publisere dem. Jeg puster likevel ut og kjenner at jeg ikke kunne bry meg mindre. Jeg har jo så stor glede av dem.] ;-)" Herlig;) Pusta på..
Toggle Commented Jul 11, 2010 on Try this at home at Mindfulness
Personlig ser jeg begrepet ”håpløshet” i lys av begrepet”groundlessness” (som hun ofte referere til). Å være uten håp, er i denne betydning å være tilstedeværende i en uønsked tilstanden uten å måtte gi den navn, mening, årsak osv. Den er, slik jeg ser det, derfor kun en praktisk rettesnor for hvordan man skal møte egne instiktive reaksjoner i møte med det uønskede..
Toggle Commented Jul 6, 2010 on Om viktigheten av å gi opp håpet at Mindfulness
Jeg kjenner en mild forelskelse for denne dama;) Leste først "From fear to fearlessness" deretter "When things fall apart". For midt vedkommende var de begge en nytelse fra begynnelse til slutt:) Anbefales varmt for alle som fascineres av en mer buddhistisk orientert psykologi..
Toggle Commented Jun 20, 2010 on Å gi opp kontrollen at Mindfulness
Hei:) Tør jeg spørre hvordan en slik buddhistisk tilnærming forholder seg til et mer "sosialt konstruert" selv, slik det gjerne fremkommer innen postmodernismen? (Min forståelse av et "postmoderne selv" tilsier at man her tenker seg at selvet skapes i, og igjennom språk, i interaksjon med andre)
Ole Helliesen is now following The Typepad Team
May 31, 2010