This is Viktor Sarge's Typepad Profile.
Join Typepad and start following Viktor Sarge's activity
Join Now!
Already a member? Sign In
Viktor Sarge
Recent Activity
Har också hört det, men eftersom en stor trötthet kommer över mig varje gång jag skall gå igenom tusen DRM-relaterade förberedelser så har jag inte kommit längre än till att läsa fria böcker med Bluefire. http://elibse.wordpress.com/2010/11/11/sa-har-lagger-du-in-kopieringsskyddade-bocker-i-din-ipadiphone/
Toggle Commented Dec 6, 2010 on Är e-böckerna redan här? at Bibliotek i Halland
Det du nämner Tobias om hur viktigt det är med ett smidigt system är intressant. Apple har bevisat för mig som annars helst använder fri programvara att jag kan trivas i ett tillräckligt trevligt fängelse. E-libs erbjudande handikappas lite av allt krångel som kan härledas till kopieringsskydden. Helt i onödan tydligen: http://copyriot.se/2010/11/24/att-rippa-en-e-bok-fran-biblioteket/ Att kopiera böcker har ju gjorts redan innan munkarna ens kunde läsa den bibel de skrev (läs:ritade) av så osanktionerad spridning lär förlagen få leva med. När de däremot börjar erbjuda en smidighet som folk är beredda att betala för lär dock inte framgången vänta på sig.
Toggle Commented Dec 2, 2010 on Är e-böckerna redan här? at Bibliotek i Halland
Vilken e-boksläsare är det du använder Joakim? Om den är snabb i sidbytet är jag alltid nyfiken på nya :) Jag har en förhoppning om att kunna använda e-papper till skyltar med dynamiskt innehåll. Då stör man inte på samma sätt som med en vanlig skärm, men kan ändå hålla dem uppdaterade på minutnivå. Att skylta kommande böcker, tips på artiklar i databaser osv tror jag kan vara en bra tillämpning för detta. Vad säger du?
Toggle Commented Jul 20, 2010 on Är e-böckerna redan här? at Bibliotek i Halland
Jag är högst medveten om skillnaden och det är det som gör det hela så intressant. Man testade både en iPad och en Kindle (med e-papper) och som du ser i artikeln var det i princip dött lopp mellan dem och pappersboken vad gällde "Satisfaction"-betyget. Den bättre läsergonomin för e-papper verkar inte ha gjort så stor skillnad i just det här testet. Ute i solen hade det kanske (troligen?) blivit ett annat resultat av just den anledning du nämner. Vi har både en Cybook Booken och en Nuut här på jobbet och jag tycker de är ganska besvärliga bägge två. Batteritid och synergonomi är fantastisk, men begränsningarna gör mig frustrerad. De är långsamma, blinkar när man byter sida, klarar bara gråskalor, är en extra pryl att släpa på osv. Min tes är att om mobiler och pekplattedatorer erbjuder så bra funktion som det här testet ändå verkar antyda så kommer folk att använda dem för läsning. Helt enkelt eftersom det är en pryl som folk redan bär om kring på som är "good enough". E-pappersbaserade läsare är visserligen bättre, men det är många gånger som bättre fått se sig slaget av smidigt. Rent personligen så kommer jag inte att ta med varken e-pappersläsare eller iPad/iPhone för läsning på stranden. Bägge är fortfarande för dyra för att fylla med sand och saltvatten :) För att vara noga så är det också intressant att numera hålla isär begreppen bok och läsare. Tidigare sågs boken (texten) och läsaren (pappersbunten) som ett och samma - en bok. Idag vill jag mena att en e-bok är själva filen som du laddar in i din e-boksläsare. Läsaren kan i sin tur vara såväl en dedikerad läsplatta (som Kindle, Letto m.fl) som ett program på en tablet som iPad eller en vanlig dator/telefon. /Viktor
Toggle Commented Jul 20, 2010 on Är e-böckerna redan här? at Bibliotek i Halland
Håller helt med - jag är en stark förespråkare av att biblioteken sätter sig i förarsätet och gör medvetna val. Det som kan vara lite knepigt är att bibliotekens förutsättningar när det kommer till elektroniskt material är en starkt politisk fråga. Den pågående politiska diskussionen om framförallt upphovsrätt men även övervakning är ju i högsta grad relevant för bibliotekens verksamhet. Jag föreställer mig att åtminstone folkbiblioteken har svårt att ställa sig upp med en stark röst där.
Frågan är vad som borde hända med priset när efterfrågan är starkt begränsad och tillgången oändlig. Produktionskostnaden kan mycket väl vara gigantisk, men tyvärr har det ingenting med saken att göra. Alla modeller som försöker ändra på det faktumet tror jag är dömda att misslyckas. Möjligen kan man lära av Apple att inlåsning fungerar om man erbjuder tillräckligt starka mervärden för användaren. Krångel med DRM, med inloggningar, "tyvärr utlånade" digitala filer osv är knappast något mervärde. Noll poäng än så länge alltså. Vad biblioteken skulle kunna göra för att väga upp de artificiella begränsningarna med e-böcker är att erbjuda mervärden inom t.ex. "embodiment", "patronage" och "interpretation" för att låna av Kevin Kelly. Problemet är fortfarande att det inte är attraktivt för biblioteken att lyckas med e-böcker på de villkor som bokbranschen någonsin frivilligt kommer att erbjuda. Alltså tror jag att e-bokens genomslag kan bli bibliotekens död. I ett gladare scenario kommer genomslaget för e-böcker i en tid när alla lärt sig att släppa materialet fritt och dra in pengarna på andra mervärden. Då kan vi glatt inträda i postdigitalitetens förlovade land där biblioteksrummet med sin inbyggda begränsning i tid och rum blir hårdvaluta. Vad som händer i denna utopi kanske får bli ämne för nästa blogpost :)
På tal om drivrutinerna så slog det mig att jag kanske gick lite långt. Eftersom systemet är helt webbaserat kan man använda det operativsystem som är bekvämast för klienterna. Min tanke om just kvittoskrivare baserade sig på att man samtidigt som man bytte system migrerade hela arbetsplatsen till Linux. Kanske är det att ta i att göra bägge samtidigt :) Min absoluta önskedator just nu är en iMac med några Linuxversioner vid sidan av Mac OS X. Så jag är alltså annars helt för Mac :)
Lite navelskådande kommenterar jag mitt eget inlägg - ser ni hur jag är fullt beredd att betala mängder för annat än själva produkten? Ingebrigt Steen Jensen förklarade på halmstadkonferensen 2008 fenomenet med att lyckade företag bygger en "stamkultur" med stark identitet. Att det är de största anhängarna som också är de största piraterna borde därför inte förvåna någon. Hos dem är en snutt av en ny Star Wars film smygfilmad med mobilkamera kanske årets höjdpunkt. Är det någon som tror att mobilfilmen hindrar någon av dem från att stå först i kön när biobiljetterna släpps?